Allt om åderbråck

Åderbråck

I benens vener finns en slags ventiler/klaffar för att underlätta blodets väg tillbaka till hjärtat. Benens muskler hjälper till att pumpa tillbaka blodet. Om klaffarna blir otäta kan venerna bli utvidgade och slingra sig och ett åderbråck kan uppstå. När klaffarna fungerar dåligt och venerna blir utvidgade och svaga ökar trycket i dem och ett slingrande blodkärl kan bli synligt. ‘

Var tredje vuxen har åderbråck av något slag. Det är lite vanligare hos kvinnor än hos män. Hormoner, graviditet eller arvsanlag kan vara en orsak. Blodpropp i benet kan också resultera i ett åderbråck. Åderbråck går inte tillbaka av sig själv utan behöver någon form av åtgärd. Undantaget är åderbråck i samband med graviditet. Dessa försvinner oftast efter barnets födelse. Om man gått med åderbråck i många år kan man få svullna ben, eksem och i vissa fall bensår. Men åderbråck i sig klassas inte som farliga. Bensvullnad åtgärdas i första hand med stödstrumpor. Man kan ha åderbråck utan att de syns, men oftast får man blåaktiga slingrande upphöjningar på benen. Man kan alltså ha åderbråck utan att ha några direkta symptom, men kan också få svullna ben och kliande hud runt bråcket. Det kan göra ont vid beröring och man kan få ont i benen av att stå eller gå en längre tid. Det finns också de som upplever att benen känns tunga.

Ett sätt att lindra åderbråck är att röra på sig samt att undvika att sitta still i långa perioder. Man kan också sitta med benen högt, till exempel på en pall. Om benen är svullna kan man med fördel placera en kudde under dem nattetid för att skapa lite höjdläge. Det är bra att tänka på att inte använda för åtsittande strumpor som snörper av vid vristerna. Samma sak gäller byxor, skor och stövlar. Stödstrumpor däremot har en lindrande effekt på så sätt att de ger ett jämnt tryck i benen. När åderbråcken komprimeras minskar bensvullnaden. En stödstrumpa bör vara av elastiskt material och finns att få i flera utföranden. Den kraftigare varianten kallas kompressionsstrumpa.

Oftast kan det räcka med att att röra på sig och att använda någon form av stödstrumpa, men om man upplever att besvären av åderbråcken skulle bli alltför stora finns flera behandlingsåtgärder man kan ta till. Operation är bara en av dem. Om man får hudförändringar som brunpigmentering kring åderbråcket eller om man skulle få sår bör man kontakta sjukvården för råd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *