Citat används som förstärkare av budskap

citat

Ett citat är när man återger något som en person har skrivit eller ha sagt på ett exakt sätt, vilket skiljer sig från om man jämför med ett referat, då man skriver eller säger något med andra formuleringar. Oftast hittas hänvisningen inom konstnärliga verk eller forskning. Det används till och med hänvisningar inom musik och då oftast i klassisk musik, då ett belägg är flätat in i en melodislinga som är plockat från ett annat musikstycke. Men inom juridiken sker också att man citerar, så kallat citaträtt, då lagtexter från lagboken eller tidigare domar citeras för att förstärka ett budskap som man vill förmedla i domstolen.

Ibland kan det finnas roliga ord och texter som dyker upp, exempelvis på de-roliga-skamt.se/citat/ och dessa kan vara underhållande att läsa om.

Hur ser man om det är citerat?

Det är ju naturligtvis lättare att se om något som är skrivet som ett hänvisning, eftersom meningarna eller orden är inom så kallade citationstecken (”), för att sedan berätta vem som har sagt eller skrivit det som det hänvisas till och naturligtvis ordagrant. Det får inte råda några tvivel eller oklarheten i det som citeras och då gäller det att allt ska återges. Allt från stavningen, interpunktionen och om texten eventuellt är kursiverad.

Vid ett belägg som översatts kan det bli lite klurigt om man inte vill använda sig av originaltexten, då det gäller att göra en avvägning mellan innehållet och formen med beaktande av citatets natur.

Romerska och latinska ordspråk och talesätt

Under flera århundraden har människor använt sig av både romerska och latinska ordspråk och talesätt för att sedan citera dem. Här kommer några av dem:

  • Carpe diem – som betyder ”Fånga dagen” och innebär att man ska njuta av dagen. Det var Horatius som sa dessa bevingade ord.
  • Anno Domini – som oftast hörs inom den religiösa världen och betyder ”I Herrens år”, helt enkelt att man menar ett specifikt årtal.
  • Bonus pater familias – användes förr inom juridiken och betyder ”Den gode familjefadern”.
  • Cave canem – var väldigt vanligt vid porten in till romerska hem, då det betyder ”Akta dig för hunden”.
  • Citius, altius, fortius – känner de till som gillar sport och då framför allt OS, då det är de Olympiska spelens motto och betyder ”Snabbare, högre, starkare”.
  • Et tu, Brute? – är något som Caesar utropade när han förstod att Brutus var inblandad i sammansvärjningen mot honom och betyder ”Även du, Brutus?”. Men egentligen härstammar citatet från William Shakespeare.
  • Persona non grata – hörs på film eller läser man i böcker och det betyder ”Ej önskad eller icke välkommen person”

Detta var ett axplock av berömda ord som citerats, som man kan stöta på nån gång då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *