Lövstabruk

manchester

Lövstabruk är en småort i Österlösta socken i Tierps kommun som har cirka 100 invånare. Lövstabruk är mest känt för att vara ett vallonbruk och här hittar man till exempel Leufsta herrgård.  Lövstabruks kyrka finns en berömd orgel som kallas Cahmanorgeln. Lövstabruk räknas idag till ett byggnadsminne och herrgården förvaltas idag av Statens fastighetsverk.

Historia

Leufsta hade tidigt en stor järntillverkning. Bruket ligger där det ligger för att Risforsån kunde bistå med kraften till smedjorna. Under 1660 var Leufsta landets största järnverk med sina två masugnar och tre hamrar för vallonsmide. Där Lövstabruk nu ligger har sedan urminnes tider funnits hyttor som tillhörde bönder i gårdarna som låg intill. Ett stycke längre upp i strömmen låg Bondebruket, och detta bruk omtalades första gången 1578. Kronobruket anlades 1596 och drevs för kronans räkning.

Emanuel De Geer köpte Bondebruket 1668 och anlade Tobo masugn. 1719 brände ryssarna Lövstabruk och nästan hela socknen, inklusive kyrka och prästgård. Man återuppbyggde då både bruket, herrgården och kyrkan. Lövstabruks sista smedja byggdes 1887 och var i drift till 5 november 1926 då lancashirsmidet slutligen lades ner.

Herrgården

Den äldsta herrgården var den fogdegård som uppfördes omkring 1615 och denna kallas Konungsgården. Den bestod av en kringbyggd gård av grått timmer och liknade på så sätt en bergsmansgård. Den låg fint på en liten holme mellan mellersta och nedre dammen och var av mellansvensk gårdstyp och hade en ladugård placerad på annat håll, troligen i öster, där senare stallgården var belägen. Ett kapell uppfördes vid gården 1615 men revs i början på 1660-talet. Den gamla fogdebyggnaden verkar ha rivits omkring år 1700, då arbetet på den nya herrgården framskridit så mycket att den helt kunde ersätta de äldre husen.

Under 1800-talet genomgick Lövstabruk förändringar. Trädgården som var anlagd av Johan Hårleman  moderniserades 1880-1920 av trädgårdsarkitekt J. O. Strindberg, vilket var författarens yngre bror. 1926 öppnades officiellt den nordligaste grenen av Stockholm-Roslagens Järnvägar till Lövstabruk. Ironiskt nog skedde detta en dryg månad efter det att den sista smedjan i bruket hade stängts ner för gott.

Lövstabruk idag

Idag håller man olika evenemang och visningar i Lövstabruk. Man anordnar konserter och temadagar och en fantastik julmarknad på vintern. Det finns även aktiviteter för barnen. I den gamla kvarnen finns Sven Nordqvists och Leif Högströms lekland. Det finns här en masugn i klätterformat, smedja i lekstugeformat, rutschkana, modellandskap och andra finurligheter. Om man blir hungrig efter all lek så kan man grilla korv vid grillplatsen (ta med eget kol).

Vill man stanna över natten, eller kanske anordna en stor fest, så går detta alldeles utmärkt. Det finns konferenslokaler och boende i Leufstabruk Wärdshus. Här finns fyra matsalar och en bar med möjlighet att ta emot ungefär 90 gäster. Under sommaren finns här även en uteservering. Alternativt kan man ta in på Gamla Brukshandeln Bed and Breakfast. Här erbjuds man boende med frukost i vacker 1700-talsmiljö. Här hittar man stora härliga rum med kakelugn och med en vacker utsikt över Bruket. Det finns även ytterligare rum att hyra, men kontakta Stiftelsen Leufsta för mer information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *