Tangentbord av alla de slag

tangentbord

Betydningen av ett bra tangentbord är för kommunikation kommer kanske inte som någon överraskning. Tangentbordet i kombination med mus eller någon annan hårdvara för indata är nödvändiga för att du ska kunna arbeta med din dator. Av den anledningen är det förstås viktigt att välja rätt sort. Här bör man välja en variant som man känner sig bekväm med, som passar ergonomiskt – och som dessutom är snygg. Det finns en rad olika tillverkare av datortangentbord, där bland andra Logitech och Microsoft är framstående på marknaden.

Till en dator finns det i huvudsak två olika typer av tangentbord att välja mellan; trådlös enhet och den äldre varianten som ansluts med hjälp av kabel. Vad man föredrar är som så mycket annat en smaksak. Det man bör vara medveten om är att den trådlösa varianten använder batteri och detta ska laddas lite då och då. Detta innebär att enheten plötsligt kan sluta fungera om det tappar laddning. Fördelen med den trådlösa varianten är dock att det är smidigt att flytta med sig och man kan om man så önskar sitta en bit ifrån datorn.

Datortangentbord med kabel använder nuförtiden USB-port, vilket gör det lätt att installera. Det är bara att koppla in kontakten till enheten i en ledig USB-port så är det ganska snart klart att börja använda. Flexibiliteten hos det trådlösa datortangentbordet finns dock inte och sträcker sig endast till kabelns längd.

Tangentbord används dock inte enbart till datorer, trots att detta är det klassiska användningsområdet. Det finns förstås andra tillfällen där en enhet av detta slag kommer väl till användning. Exempelvis kan man ha nytta av ett sådant när man har en surfplatta eller liknande enhet. Många vill kunna använda sina surfplattor att skriva på och vill då ha utökad funktionalitet mot den som ingår i pekskärmen; en del gillar helt enkelt inte att använda pekskärmen till att skriva. Särskilt gäller detta förstås om man inte är van. Dessa externa enheter kopplas enkelt till surfplattan via Bluetooth. Flera av dessa utgör också ett fodral till surfplattan, så att man skyddar den mot stötar.

Många använder också tangentbordsliknande enheter till sina tv-apparater eller hemmabiosystem, där man kan styra exempelvis tv eller mediaspelare på ett smidigt sätt – samt förstås att kunna surfa på ett enklare sätt på sin tv. Sökningar och liknande på sajter som YouTube går mycket enklare och man har dessutom mycket nytta av tangentbordsstyrning till alla de olika Play-tjänster som finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *